Direktlänk till inlägg 16 oktober 2007

Första vfu-dagen!

Av Julia Folkessson - 16 oktober 2007 16:08

Hej allihopa!


Nu har vår vfu äntligen dragit igång! Det började ganska roligt med att rektorn kom fram och presenterade sig och frågade om vi var gymnasie elever... Suck!

Men men dagen blev jätte bra till slut!

Det började med att vi fick träffa en datatekniker som kunde ge oss mycket bra information om skolans IT resurser.

De har 101 datorer på skolan. En i varje klassrum och sen har det två stora datasalar. Som jag skrev igår så finns även kanoner i datasalarna! :)

De använder sig av Office paketet, de har en scanner och tillgång till digitalkameror. Lärarna verkar vara mycket intresserade av IT men kunskapen är ganska blandad. Vissa använder sig mycket av IT i sin undervisning och andra mindre. 

Varje klass i år 5 har schemalagd tid i datasalen varje vecka då det bla skriver arbeten osv. Skolan avnänder  sig av kommunikationsplattformen rexnet där lärare och elever använder sig av skolmailen. Eleverna har även möjlighet att spara påbörjade arbeten som de senare kan fortsätta arbeta med hemma.

Den här informationen gjorde oss givetvis mycket glada med tanke på våra kommande vfu veckor då vi ska hålla i lite mer lektioner.  Skolan är IT inriktad idag och enligt rektorn så kommer de att utveckla detta. 

På eftermiddagen fick vi sitta med på ett arbetslags möte där vi blev varmt välkommna av lärarna i år 5. Vi berättade om våra uppgifter och de tyckte det lät jätte spännande.

Så på fredag kommer vi att ha vår lektion i informationssök. Vår tanke kring detta är att låta eleverna få ett uppdrag av oss, som till exempel att leta fram en text och bild som handlar om ett specifikt ämne och att vi sedan jämför vad de kommit fram till. Vad som gick bra och vad som inte fungerade, vilka sökord de använde sig av, sökmotorer och hur de hanterade informationen de hittat. 

I morgon  kommer vi att bekanta oss mer med eleverna och lärarna genom att följa med i undervisningen. En av lärarna har gett sina elever i läxa att just söka på internet och i morgon ska de disskutera hur det har gått. Det känns som en bra utgångspunkt till vår lektion då vi även kan få en bild av vad eleverna behärskar och inte. Vi kommer även att prata med eleverna i smågrupper om deras tankar kring IT.  

Krångligt i början men nu verkar det som att det löser sig till slut! Hoppas det går bra för er alla andra och att ni trivs!!

Ta hand om er//Julia 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Julia Folkessson - 29 november 2007 12:14

Mål och Syfte:   Jag har haft lektioner i programmet Powerpoint med femmor under min vfu period två. Det har varit mycket lärorikt och jag har fått med mig en hel del erfarenheter som jag kan ha nytta av i min framtida roll som lärare. Syftet med min...

Av Julia Folkessson - 28 november 2007 13:18

Hej hej!   Ja, nu börjar det närma sig slutet på den här vfu perioden också. Det har gått fort men jag har trots det kännt att jag fått ut det jag ville av den. Jag har fortsatt att kämpa med min Powerpoint lektion med femmorna och det har flytit på ...

Av Julia Folkessson - 21 november 2007 15:06

Hej hej!!   Dags för vfu2! Igår var det min och Saras första dag. Det var min tur att hålla i en PowerPoint lektion med en femma på Domarringen. Jag och Sara träffades i lärarrummet ocg gick sedan in till datasalen för att förbereda och se så att all...

Av Julia Folkessson - 19 oktober 2007 14:58

Hej hopp!!   Idag fick vi träffa den sista femman som vi kommer att undervisa under vfu period 2. Vi fick presentera vilka vi var och vad vi gjorde där. Läraren började ställa frågor till eleverna om datoranvändning. Och vi fick då återigen en positi...

Av Julia Folkessson - 18 oktober 2007 17:10

Hej allihopa!!   Då var det dags för vår sista dag på Domarringen! I morgon ska vi hålla i vår infosök lektion. Igår fick vi mycket bra information om elevernas datakunskaper som är en bra grund för vår lektion och för vfu period två.   Vi kommer att...

Presentation

Omröstning

Är det en bra metod att använda sig av bloggar under vfu:n? Där syftet är att kunna ta del av varandras erferanheter.
 Ja
 Nej
 Vet ej

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15 16 17 18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<<
Oktober 2007 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards